Fiske

Havsfiske i Norge

Arter vid havsfiske

Havsfiske är ett av det absolut roligaste sättet att fånga fisk på. Det är ett otroligt mångfacetterat fiske får man kan rikta sitt fiske efter små arter som Berggylta och de små plattfiskarna som sandskädda, skrubbskädda m.fl. Havsfiske kan också innebära att man ger sig ut på jakt efter de riktigt stora fiskarna som Sej, Torsk och Hälleflundra. Eller varför inte fiska på botten efter Kolja, Lubb och Långa. Fiske efter Uer (kungsfisk) är en annan spännande art att ge sig ut på havet efter. 

Vid havsfiske efter de mindre plattfiskarna används oftast ett tackel av paternoster-typ. Dessa tackel bestyckas med pärlor, spinnskedar mm. En populär färg är tackel med pärlemorfärgade pärlor. Agna gärna med räka eller strimlor av makrill.

Plattfiskarna föds inte platta/liggande. De simmar sin första tid upprätt och har ett öga på varje sida om huvudet. Efter en tid så lägger plattfiskarna ner sig och det öga som hamnar på undersidan börjar att förflyttas till ovansidan. Det är därför som munnen är på tvärsan och ögonen ser lite lustiga ut på plattfiskar. Detta gäller även stora plattfiskar som rödspätta och havets stora gigant hälleflundran.

Havsfiskeutrustning

Man kan havsfiska både från land och från båt. Det roligaste och effektivaste är fisket från båt. Oftast så lägger man båten på en lämplig startpunkt för att man sedan ska driva med båten över det ställe som man tror att fisken står på. Sjökort i all ära men ett bra ekolod och/eller kartplotter är ett ovärderligt hjälpmedel när man havsfiskar.

För dig som gillar att fiska i havet, oavsett om det är i Norge eller i Sverige så kommer här ett tips. Havsfiskecenter.se har utförsäljning på all havsfiskeutrusning. Butiken kommer att upphöra och har just nu ända upp till 70% rabatt. Passa på att köpa jiggar, pilkar, gummimakkar mm till superpriser.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *